pondělí 30. června 2014

#23: Bod zlomu (a o dalších komplikacích ze života spisovatele)

Tak mě opět jednou chytla rázná nálada. Taková, která by dobyla svět a stala se ředitelkou zeměkoule, kdyby na to přišlo. Emoční break point. Buď - anebo. All in. Moment, který zažívám ve svém životě bohužel méně, než bych si přála. A řekla jsem si, že dál pasivně čekat teda už nebudu, to dělám i bez toho celý svůj život. Opět se sama ozvu a řeknu si o ano či ne. Já vím, že toho mají hodně, vím, že čekací doba je kolem třech měsíců. Taky ale vím, že odpověď Ne, nemáme zájem ještě nikoho nezabila a o drahocenný čas života ho nepřipravila. Tohle čekání mě navíc totiž paralyzuje v další práci. Jak jsem už psala dříve, nevím, zda se vrhnout na druhý díl nebo do nové látky. Když totiž už jednou začnu psát, chci se do toho ponořit se vším všudy. Asi poprvé v životě chci dosáhnout bodu jedna mého skromného rádce, hehe.

Pokud se dočkám záporné odpovědi, už také vím, kam to pošlu příště - do vydavatelství, do něhož jsem to měla, kdybych měla trochu toho fištróna, zaslat hned napoprvé. Jednou možná udělám i článek, kde budu své zkušenosti s vydavatelstvími uvádět jmenovitě a detailněji. Tohle mi docela na netu chybí, respektive se mi ještě nepodařilo najít zkušenosti s těmi mými vydavateli. Víceméně se dohledáte hlavně obecných rad. Jak moc by mi pomohlo, kdybych se dočetla, že i někdo ostatní musel u toho a toho vydavatelství dlouho čekat a jak přesně s nimi jednali. (Nebo možná se mýlím a takových rad se válí na síti nespočet, potom budu velice ráda za odkaz.) Pokud se někdo osmělí mi knížku opravdu vydat, do článku se tedy pustím. Jinak ne. A doufám, že jsem si tímto prohlášením pod sebou nevykopala hrob a vesmír mi to nevrátí tím způsobem, že mě schválně nechá projít několika knižními domy. O zas tak skvělý  a obsáhlý článek nestojím. I dvě vydavatelství jsou pro mou křehkou duševní schránku až moc.

PS: A po prvotním suverénním napsání zprávy a jejím odeslání, je panika tu. Otevírání mailové schránky mě opět bude stát několik infarktů!

PPS: A aby toho nebylo málo, asi díky viru mi nejdou dělat háčky a čárky se Shiftem. Co víc si může člověk zavalený píšícími povinnostmi jako já přát?

Mimochodem, taky jste si všimli, že když své dílko kontrolujete a vědomě hledáte chyby, mohli byste pak přísahat, že jste ty nejzásadnější vychytali, ale když si pak věc pročítáte jen tak letmo a rozhodně chyby nevyhledáváte, najednou na vás začne vyskakovat to-lik překlepů?

Klasické další xxx-té pročítání, jehož cílem rozhodně nebylo vyhledávat překlepy

Není zbytí. Pokud bude odpověď zamítavá (jakože mi možná už teď leží v poště, ale já se odvážím si to ověřit asi až za několik hodin), maličké revize se můj debut ještě bude muset podrobit. Normálně se na to ale těším! Stýská se mi po mých hrdinech.

Žádné komentáře:

Okomentovat